Muzica pop indiană, deasemenea cunoscută sub denumirea de indian-pop, Hindi-pop sau Indipop, se referă la muzica pop din India. Muzica pop a început cu adevărat să fie difuzată în regiunea Asiei de Sud, o dată cu piesa cântăreţului playback Ahmed Rushdi lansată în 1966, „Ko-Ko-Korina”. Acest tip de muzică este un amalgam de muzică folk şi muzică clasică cu bineînţeles ritmuri moderne din diferite părţi ale lumii.

Termenul de „Indipop” a fost folosit pentru prima dată de către trupa britanico-indiană Monsoon, în EP-ul lor scos în anul 1981 la casa de discuri Indipop Records a lui Steve Coe. Muzica pop a început să prindă popularitate de-a lungul subcontinentului Indian o dată cu cântăreţii pakistanezi Nazia Hassan şi Zohaib (soră şi frate), formând un duo care prin înregistrările lor, ce au fost produse de către binecunoscutul producător indian Biddu, au reuşit că vândă mai mult de 60 de milioane de copii. Muzica pop indiană a fost şi mai mult popularizată la începutul anilor 1990 o dată cu apariţia albumelor produse de către Biddu şi MTV India şi cântate de către Alisha Chinai. După aceste eforturi a urmat Shashi Gopal care a început creşterea spectaculoasă a acestui gen prin a produce, a face marketing si a lansa unele din cele mai mari trupe de pe scena muzicii pop indiene, spre exemplu Mangnasound.

Muzica pop indiană a fost cea mai mult folosită şi provenită din Industria de Film Indiană de la Bollywood şi până în anii 1990, puţini cântăreţi precum Remo Fernandes, Usha Uthup, Asha Bhosle, Sharon Prabhakar şi Peenaz Masani, au fost populari în afara industriei filmului din India. De atunci majoritatea cântăreţilor fac parte din al doilea grup, cel al celor ce provin din industria filmului, cum ar fi: Baba Sehgal, Alisha Chinai, Shantanu Mukherjee sau mai bine cunoscut sub numele de scenă Shaan, Sunali Rathod, Palash Sen, K.K., Sagarika, trupa Colonial Cousins (Hariharan, Leslie Lewis), Lucky Ali şi Sonu Nigam precum şi compozitori muzicali ca: Jawahar Wattal, care a avut albume de top cu multe vânzări prin cântăreţi ca: Deler Mehndi, Shubha Mudgal, Baba Sehgal, Shweta Shetty şi Hans Raj Hans.

Pe lângă cei amintiţi mai sus, cântăreţi populari de Indipop includ şi următorii: Papon, Zubeen Garg, Daler Mehndi, Rahgav Sachar, Rageshwari, Devika Chawla, Bombay Vikings, Sunidhi Chauhan, falguni Pathak, Anushka Manchanda, Bombay Rockers, Anu Malik, Jazzy B, Malkit Singh, Hans Raj Hans, Raghav, Jay Sean, Juggy D, Rishi Rich, Sheila Chandra, Bally Sagoo, Punjabi MC, Bhangra Knights, Mehnaz şi Sanober.

De asemenea, compozitorul indian şi cântăreţul Himesh Reshammyia a dat o nouă faţă cântatului la o tonalitate înaltă prin albumul său de debut Aap Kaa Surroor din 2006 care a avut un succes fără precedent în vânzarea de albume în muzica din India.

Recent, muzica Indian-pop este interesată în a remixa melodiile vechilor filme de la Bollywood, compozitorii şi producătorii punând ritmuri care sunt la modă pe planul internaţional al muzicii moderne.

La nivel mondial: Indian-pop şi-a făcut drum către topurile americane, prin cântăreţi-compozitori ca Rishi Rich (care a lucrat cu Britney Spears), Punjabi MC (ce a lucrat cu Jay-Z), Anand Bhatt, Timbaland, Missy Elliott şi Truth Hurts. Lata Mangeshkar a făcut o cerere de a trimite în judecată pe Truth Hurts, pentru piesa „Addictive” datorită încălcării drepturilor de autor şi a legii copyright-ului.

Muzica indipop a intrat în filmele americane, o dată cu filmul Moulin Rouge!. Principala sa piesa a fost „Diamonds are a Girl’s Best Friend (Hindi)”, care avea elemente muzicale din piesa cântăreţei Alka Yagnik „Chamma Chamma” din filmul lansat în India în 1998, China Gate. Muzicieni de rock populari cu o descendenţă indiană în Statele Unite includ: Kim Thayil de la trupa Soundgarden, Anand Bhatt şi Tony Kanal de la No Doubt. Cântăreaţa de jazz, premiată Grammy, Norah Jones este fiica binecunoscutului sitarist cu o faimă internaţională Ravi Shankar, ea purtând numele mamei ei, americanca Sue Jones.

Indipop a devenit de asemenea popular în Marea Britanie, prin cântecele şi remixurile aduse de către trupe precum Erasure, Siouxsie and the Banshees, Bananarama şi Samantha Fox. Cântăreţi pop şi producători cu o descendenţă indiană în Marea Britanie, includ: Talvin Singh şi Freddie Mercury binecunoscutul lider al trupei Queen (numele său adevărat era Farrokh Bulsara, născut în Zanzibar, prima lui trupă fiind o trupă înfiinţată încă din gimnaziu, şcoala indiană din Panchgani). De asemenea trupa indiano-britanică Cornershop, care fuzionează ritmurile indiene cu muzica vestică (rock, funk, etc).

În Canada, muzicieni indiano-canadieni includ: Dave Baksh (ghitarist la începutul carierei sale în trupa Sum 41, acuma înfiinţând propria trupă Brown Brigade); percuţionistul Safwan Javed (de la trio-ul de pop-rock, Wide Mouth Mason); Raj Ramayya (de la trupele The Beautiful Losers, Bhang Lassi); textierul, bassistul, vocalistul şi producătorul Chin Injeti (de la trupa Bass is Base); Ian D’Sa (de la trupa Billy Talent) şi Ashwin Sood (toboşarul şi soţul cântăreţei-textierei canadiene Sarah McLachlan).

Pe scena muzicii pop din peninsula Scandinavă, muzicieni de origine indiană îl include pe Yusaf Parvez de la trupele de black-metal din Norvegia: Dimmu Borgir, DHG, Ved Buens Ende, Code. Cel mai nou artist este trupa PUNKH, o trupă indo-germană de hip-hop care a apărut în topurile indiene pe cele mai înalte poziţii cu piesa „Punjabi na aawe”. Solistul principal, Deepak Nair este de asemenea şi liderul unei trupe de rock indo-germană GURU.

Trupa Manooghi Hi din Seattle  alături de câtăreţul de Indian-pop, Mehnaz, cântă în diferite limbi ale Asiei de Sud cum ar fi: engleza, urdu, sanskrita, hindi şi Bengali. Trupa declară ca membrii săi active trăiesc atât în Statele Unite cât şi în Mumbai. 

Reclame