Lucky Philip Dube a fost un artist sud-african de muzică reggae. A înregistrat peste 22 de albume în limbile: zulu, engleză şi afrikaans, într-o perioadă de 25 de ani de activitate şi a fost cel mai bine vândut artist de reggae din Africa de Sud, recunoscut şi la nivel internaţional. Artistul a fost asasinat într-o suburbie a metropolei Johannesburg, pe data de 18 octombrie 2007.
Lucky Dube s-a născut pe data de 3 august 1964, în Ermelo, provincia Mpumalanga. Părinţii săi s-au despărţit înainte ca acesta să se nască şi astfel el a fost crescut de mama sa, Sarah care l-a numit Lucky, datorită faptului că mai pierduse sarcini în trecut. Alături de fratele şi sora sa, Thandi şi Patrick, Dube şi-a petrecut majoritatea copilăriei la bunica lui deoarece mama sa, s-a mutat datorită serviciului. În acea perioadă a fost introdus în religia mormonă. Într-un interviu din anul 1999, el a descris-o pe bunica sa „marea sa iubire” care „a reuşit să facă omul responsabil care sunt azi”.
Începuturile carierei muzicale: în copilărie, Dube lucra ca grădinar, dar pe măsura ce a crescut, acesta şi-a dat seama că nu câştigă destul pentru a-şi putea întreţine familia, aşa că a început să meargă şi la şcoală. Acolo s-a alăturat corului şcolii şi alături de câţiva prieteni, a format primul său ansamblu muzical, numit The Skyway Band. Tot în acea perioadă acesta a descoperit mişcarea rastafariană. La vârsta de 18 ani s-a alăturat trupei vărului său, The Love Brothers, cântând muzică zulu pop cunoscută sub numele de mbaqanga, lucrând în acelaşi timp ca paznic a unui centru de licitaţii auto. În timp ce Dube era încă în şcoală, trupa a înregistrat material discografic în vacanţele şcolare. Rezultatul a fost albumul numit Lucky Dube and the Supersoul. Al doilea album a urmat la scurt timp acestuia, de această dată Dube a şi scris unele versuri pe lângă doar a cânta. Tot în această perioadă, a învăţat şi engleza.
Trecerea la muzica reggae: în preajma lansării al celui de-al cincilea album de muzică mbaqanga, Dave Segal (care a devenit inginerul său de sunet), l-a încurajat să renunţe la „supersoul” din numele său ca artist, următoarele albume fiind semnate doar sub numele de Lucky Dube. În această perioadă artistul a început să vadă că fanii săi răspundeau pozitiv la unele piese reggae pe care le cânta în concertele sale live. S-a inspirat din muzica artiştilor legendari din reggae, Jimmy Cliff şi Peter Tosh şi a simţit că mesajul socio-politic asociat muzicii reggae jamaicane este relevant publicului sud-african, într-o societate cu instituţii rasiste. A decis să încerce acest gen muzical şi în 1984 a lansat un mini-album Rastas Never Die. Albumul s-a vândut în doar 4000 de unităţi, în comparaţie cu 30000 de unităţi vândute la albumele precedente. Susţinând un activism asupra apartheid-ului, regimul apartheid, l-a interzis în 1985. Cu toate acestea nu a fost descurajat şi a continuat să cânte live, sa scrie şi să producă, un al doilea album de reggae, Think About The Children (1985). Albumul s-a ales cu certifacarea disc de platină şi l-a trasnformat pe Dube într-un artist popular de muzică reggae din Africa de Sud, şi ca urmare a cestui fapt a atras atenţia pieţei muzicale şi în exteriorul ţării sale.
Succesul comercial: Dube a continuat să lanseze albume de succes şi în perioada următoare lansării albumului din 1985. În 1989 acesta a câştigat patru premii OKTV, pentru albumul Prisoner, câştigând încă patru pentru albumul Captured Live în următorul an, plus încă două pentru albumul House Of Exile în 1991. Albumul său din 1993, Victims s-a vândut în peste 1 milion de exemplare în întreaga lume. În anul 1995 el a semnat un contract de distrtibuire în întreaga lume a materialelor sale discografice ce vor fi lansate din acea perioadă înainte, cu bine-cunoscuta casă de discuri Motown. Albumul său Trinity a fost primul album lansat la Tabu Records, după ce Motown a cumpărat această casă.
În anul 1996 a lansat un album cu cele mai bune piese ale sale, Serious Reggae Business care i-a adus titulatura de „Cel mai bine vândut artist de muzică din Africa” la premiile World Music Awards şi „Artistul Internaţional al Anului” la Ghana Music Awards. Următorele 3 albume ale sale, fiecare au câştigat premii la South African Music Awards. Albumul cel mai recent (pe lângă cele două lansate post-mortem: Lucky Dube în 2007 şi compilaţia The Ultimate Lucky Dube în 2011), numit Respect, lansat în 2006, i-a adus şi o promovare mai mare pe piaţa muzicală europeană, datorită distribuirii acestui album prin casa de discuri Warner Music în Europa. Dube a concertat în întreaga lume şi a împărţit scena cu artişti precum Sinéad O’Connor, Peter Gabriel şi Sting. A concertat inclusiv la binecunoscutul festival de reggae Reggae Sunsplash, în 1991, un moment unic la acest festival, a fost că acesta a fost rechemat pe scenă pentru încă un mini-concert de 25 de minute, după ce deja oncertase în cadrul acestui festival şi bineînţeles la evenimentul din 2005 din Johannesburg, numit Live 8. Pe lângă a fi un cântăreţ, acesta a cochetat şi cu actoria, apărând în filme precum Voice In The Dark, Getting Lucky şi Lucky Strikes Back.
Decesul său s-a petrecut pe data de 18 octombrie 2007, fiind omorât într-o suburbie a metropolei Johannesburg, la scurt timp după ce îşi lăsase doi dintre cei 7 copii ai săi la casa unui unchi de-a lor. Dube îşi conducea maşina un Chrysler 300C, care se pare era urmărită de hoţi de maşini; poliţia a declarat că aceştia l-au împuşcat pentru ai fura maşina. Cinci bărbaţi au fost arestaţi în legătura cu această crimă. Trei bărbaţi au fost judecaţi şi găsiţi vinovaţi pe data de 31 martie 2009 pentru crimă şi condamnaţi la închisoare pe viaţă; chiar doi dintre ei au încercat că evadeze dar au fost prinşi.
Moştenirea sa: pe data de 28 octombrie 2008, Rykodisc a lansat o compilaţie numită Retrospective care conţine cele mai bune piese ale artistului din toate timpurile, plus piese nelansate în Statele Unite. Albumul clebra muzica lui Dube şi onora contribuţia sa adusă Africii de Sud, un alt album de cele mai bune piese a fost lansat şi anul trecut, numit The Ultimate Lucky Dube.

Reclame