Genul muzical Two Tone este genul muzical creat în Anglia la sfârşitul anilor 1970, prin fuzionarea elementelor muzicii: ska, rocksteady, punk rock, reggae şi New Wave.
Această muzică îmbină genurile mai sus menţionate într-un stil muzical plin de energie, fiind combinaţia perfectă a culturii englezeşti şi a culturilor caraibiene care au creat acest gen muzical.
În cadrul istoriei muzicii Ska, muzica 2 Tone este clasificată ca fiind valul al doilea de dezvoltare al muzicii ska şi precursorul celui de-al treilea val (ska punk) al genului mai sus menţionat, care s-a dezvoltat între anii 1980 – 1990.
Istoric
Sunetul muzicii 2 Tone a fost dezvoltat de către tinerii muzicieni din Coventry, West Midlands, Anglia care au crescut ascultând muzica anilor 1960 din Jamaica, provenită de la imigranţii din acea ţară.
Ei au combinat influenţe din ska, reggae şi rocksteady cu elemente de punk rock şi new wave.
Trupe importante ale acestui gen sunt: The Specials, The Selecter, The Beat (sau mai târziu redenumindu-se în The English Beat), Madness, Bad Manners şi The Bodysnatchers.
Termenul de two tone, a fost inventat de către Jerry Dammers, clăparul trupei The Specials, care alături de Horace Panter, bassist-ul trupei mai sus menţionate, împreună cu un designer grafic John „Teflon” Sims – au creat logo-ul Walt Jabsco: un bărbat îmbrăcat într-un costum negru, cămaşă albă, cravată neagră, cu o pălărie din pâslă sau paie numită pork pie hat (are o formă cilindrică, iar partea de deasupra este plată), ciorapi albi şi mocasini negri; acestea reprezentând genul muzical 2 Tone. Acest logo, a avut ca bază o fotografie de pe coperta a unui album a lui Peter Tosh, care includea şi un fundal negru cu alb, adică o tablă de şah.
Majoritatea trupelor care erau considerate ca trupe de 2 Tone au fost la un moment dat sau altul semnate cu casa de discuri 2 Tone Records. Alte case de discuri care erau asociate cu acest gen muzical au fost: Stiff Records şi Go Feet Records.
Acest gen muzical era popular printre skinheads (membrii unei subculturi care îşi are originea în tineretul clasei muncitoare din Londra în anii 1960, numiţi aşa datorită părului cât mai scurt sau chiar ras; ei fiind influenţaţi de către cultura jamaicană a aşa-zişilor „rude boy”-băieţi răi şi ale moderniştilor sau mods din Marea Britanie, în ceea ce priveşte îmbrăcămintea, muzica ascultată şi a stilului de viaţă), rudies şi în rândul moderniştilor.
Muzeu
Pe data de 1 octombrie 2010, a fost deschis 2-Tone Central Museum, cafe and venue în cadrul unei clădiri a Uniunii Studenţilor Universităţii Coventry, iar în august 2011, a fost mutat în 2-Tone Village în Stoke, Coventry.
Acest muzeu include: spaţiu pentru expoziţii, Coventry Music Wall of Fame, o cafenea, un magazin de suveniruri, un restaurant cu specific caraibian şi o sală de concerte.
Multe dintre exponate sunt obiecte ce aparţin şi sunt împrumutate de la membrii trupelor: The Specials, The Selecter şi The Beat.
Acest gen muzical nu a fost doar popular în Marea Britanie, a avut un impact şi în alte ţări, datorită faptului că era un gen muzical energetic şi distractiv, fiecare dorind să primească o parte din acel spirit de petrecere pe care muzica aceasta îl aduce. A devenit popular şi în Statele Unite, Canada, dar în mod special în Australia, unde a devenit cel mai de succes stil muzical în anii 1980 în acea ţară.
Al doilea val şi al treilea val al dezvoltării genului
A fost un gen muzical popular în multe alte ţări de pe glob, dar s-a conturat foarte bine şi în Statele Unite, unde au apărut trupe precum The Toasters şi No Doubt. Spre exemplu trupa The Toasters din Manhattan, care continuă să concerteze şi în zilele noastre au avut un mare hit în anul 1981 în Marea Britantie cu piesa Two Tone Army.
Muzica 2 Tone s-a întors înapoi la rădăcina sa, adică muzic ska şi reggae aşa cum punk-ul şi new wave s-au depărtat de gen peste tot în lume.
Bineînţeles zona caraibelor, e patria mama pentru muzica ska şi reggae; este important de ştiut şi menţionat că trebuie să se aducă un mare omagiu acestei zone, de unde a izvorât aceaste genuri. Astfel, prin imigranţii din Jamaica veniţi în Marea Britantie s-a putut populariza şi asculta aceste minunate genuri precum calypso, mento, ska şi reggae – mulţumim Jamaica!

Reclame